ŽLUTÁ

ŽLUTÁ


S jarem vstoupilo do našeho života Slunce a s ním optimismus a přísun energie. K dnešními povídání o barvách jsem si vybrala ŽLUTOU, která s jeho vyzařováním úzce souvisí. Tato barva je výrazem životní síly a energie, jasu a světla. Proč?

Protože je výrazná, zářivá a tím pádem nepřehlédnutelná. Když si žena oblékne žluté šaty nebo mladík žluté sako, nepochybně budou středem pozornosti. Možná proto energie této barvy souvisí se sebedůvěrou. Člověk, který se jí obává, může mít ostych vystupovat před skupinou lidí, ukázat svoje schopnosti, může být neprůbojný. Dále má tato barva návaznost na vnitřní dítě v nás. Co to znamená? Jako děti jsem si rády hrály, prožívaly radost a bezstarostnost. Proto je také barvou spolupráce a chce být využita ku prospěchu všech. Souvisí s dětskou naivitou i s velkou radostí ze života. Má vliv na tvořivost, zapálení pro věc s dynamikou a touhou něco dokázat. Tento vnitřní oheň je neomezeným zdrojem vnitřní síly, proto by neměla chybět v našem šatníku právě ve chvíli, kdy potřebujeme vyjádřit své emoce, ukázat nový nápad nebo si jít za svými sny.

Naše vniřní dítě může být také vzdorovité, smutné, zraněné, může mít chuť si něco vynucovat. Ve žluté se tedy může projevit naše ego, které někdy mívá problém se sebeovládáním. Je to tím, že některá zranění z dětství se aktivují v dospělosti v siituacích, jež nám podvědomě připomínají události, jež způsobily zranění.  Takový člověk pak dostatečně nezváldá své emoce a může druhé zranit příkrými slovy.

Sluneční lidé mají rádi povzbuzení a pochvlay. Ptáte se proč? Někdy dávají příliš, aniž by si toho okolí všimlo. Někteří tak mohou mít pocit, že tito lidé, většinou narození ve znamení lva nebo ti, kteří mají v horoskopu lva silně zastoupeného, nepotřebují pomoc. Ale to může být mýlka. Mohou cítit osaměle stejně, jako Slunce na obloze. Proto rádi slyší ocenění, která pro ně mnohdy znamenají víc, než finanční odměna. Jsou rádi, když mají příležitost druhým dávat a být užiteční. Měli by se naučit dávat bez očekávání. Tím ukážou svoji vyrovnanost a nadhled. 


V bytě působí ŽLUTÁ barva jako žárovka, která rozsvítí prostor a do tmavých koutů vnese světlo. Tam, kde máte pokoje na severní straně, použijte bez váhání některý z teplých žlutých odstínů. Naopak v jižních místnostech by tato barva ještě zvýšila dojem tepla. Proto doporučuji spíše chladnější modrozelené odstíny nebo bílou. Žlutá barva prosvětluje i rozšiřuje prostor. Zkrátka hodí se všude tam, kde chceme pozvednout dobrou náladu, rozšířit prostor, posílit učení, myšlení a vytvořit láskyplné prostředí plné duševní pohody.

Co se týče zdraví, má žlutá o zlatá povzbuzující účinky. Působí na intelekt, jasné myšlení a ovlivňuje naši náladu. Starším lidem pomáhá aktivizovat paměť. Povzbuzuje obranyschopnost organismu v období viróz a pomáhá se zbavit nežádoucích látek. Žluté potraviny tedy mají dezinfekční účinky, a proto se využívají při očišťujících kůrách. Tato barva stimuluje žaludek, posiluje játra, má pozitivní vliv na močové cesty a dokonce na zrak.

Není vhodná pro lidi trpící nadměrnou nervozitou, podrážděností, nespavostí a stresem. U lidí s příliš rozvinutým egem je žlutou barvu zapotřebí vyvažovat fialovou. Žlutá podporuje myšlení a mentální činnost celkově, hodí se na vyčištění myšlenek od nejasností.
Opět si projděte šatník. najdete tam žlutou? Pokud ano, nosíte ji pravidelně?

Přeji Vám příjemnou zábavu při čtení o barvách!

Článek napsala Greta Sartori
copyright 

 






zpět