ŠEDÁ



V předchozím příspěvku jsem Vám nabídla několik kombinací růžové s jinými barvami. Mne osobně se velmi líbí kombinace růžové a ŠEDÉ. O té se chci v dnešním článku rozepsat podrobněji.

Jaká je to barva? Mezi barevnými tóny a odstíny má specifické postavení. Vzniká mísením dvou kontrastních barev. Které to jsou? Největší kontrast vytváří černá a bílá, ale v barevném kruhu je řada priimárních a sekundárních barev. Tento barevný kruh přikládám k obrázkům dole. Jako příklad uvedu žlutou a fialovou, což jsou dvě spektrální které leží v kruhu proti sobě a jejich mísením ve stejném poměru také vzniká šedá.

Tato barva vysílá signál. JSEM NENÁPADNÁ A KULTIVOVANÁ. Je to barva doplňková, neutrální a je možné ji vždycky přiřadit ke každému barevnému odstínu. Když si nevíte rady, jakou barvu použít v interiéru, kde je mnoho obrazů a knih, pro zklidnění použijte šedou. Tato barva je spojována s logickým myšlením a uvažováním, šedou kůrou mozkovou, Nevysílá žádné emoce, proto může na mnohé z nás působit chladně, ale v interiéru vytváří klid a harmonii. V obchodech s barvami najdeme celou řadu šedých variant od šedozelené, šedofialové, šedomodré, chladné šedé, šedočerné, až po stříbrnou.

Při výběru oblečení záleží na odstínu a materiálu. Světle šedá působí lehce, jemně a elegantně. Tmavošedá je vážná, zralá barva a její nositel působí spolehlivě. Pokud si vyberete tuto barvu, volte kvalitní materiál. Pánský oblek s jemně lesklým povrchem nebo lehké šifonové šaty, kvalitní úplet nebo dobře střižené sako jsou kouskem, který nikdy nezestárne a bude plnit záchrannou roli na dlouhá léta. Šedá eminence říkáme člověku, který stojí v pozadí dění a tahá za pomyslné nitky. Působí nenápadně a zákrytu a má v rukou velkou moc.

Když se díváme na šedý nebo nazlátlý měsíc, vyvolává to v nás sentiment, fantazijní představy a sny, myslíme na dálky, minulost, lásky a příjemné teplé noci za úplňku. Lidé, kteří milují šedou, mohou být snílci a mezi lidmi ve znamení raka nebo s ascendentem v raku je celá řada takových lidí. Využívají své schopnosti k tvořivosti, umí číst mezi řádky a jsou tajemní. Vidí mnohdy dál, než ostatní...Právě takoví lidé se často stahují do ochranných ulit. Stříbrná a potažmo šedá plní ochrannou funkci. Když chceme být sami, nemáme chuť si s právě s nikým povídat, chceme být nenápadní, tato barva nás v tom podpoří.

Na co je potřeba si dávat pozor? Na nekvalitní šedé materiály, protože v nich můžeme působit unaveně, strhaně a staře. Příslovečná šedá myš je název, který je odvozený z toho, že jejího nositele můžeme lehce přehlédnout. Nechce vystoupit z davu, angažovat se, říct svůj názor..Při delším nošení z nás tato barva pomalu ale jistě odčerpává energii. Starší lidé chodí v šedých odstínech velmi často a to je chyba. Barvy přece energii dodávají a právě ve starším věku by lidé měli mít toto pravidlo na paměti. Šedivé, nudné a monotónní dny bez barev, počasí bez slunce, jednotvárné jídlo a neutrální šedivý outfit, který nosíme automaticky a denně může být signálem začínající deprese. K sebevědomému přístupu šedé eminence je tento postoj velmi vzdálený. Proto si tuto barvu a její odstíny vybírejte obezřetně. Doporučuji si k šedé vzít vždycky nějaký teplejší pastelový nebo výraznější odstín, byť se k ní hodí i černá nebo bílá. .

A jak je to se stříbrnou? Stříbrná a šedá mají něco společného. Stříbro je ušlechtilý kov bílé barvy, používaný člověkem již od starověku. Je to výhodné antiseptikum; zvláště na mokvající popáleniny. Dětem se v minulosti dávali k olizovat stříbrné lžičky, jež uvolňovaly mikročástečky stříbra a působily jako dezinfence. Možná znáte pojem koloidní stříbro, což je roztok, který působí protizánětlivě a je často využíváno jako přírodní antibiotikum. Tento produkt se však pomalu a nenápadně vytratil, z lékáren, protože ho nahradily jiné chemické produkty a léčiva.

Stříbrný kov je poměrně vzácný, proto by mělo být jeho užití v oblékání nebo interiéru také spíše sporadické. Nápisy na tričku ve stříbrné budou elegantní, pokud jich nebude mnoho. Stříbrné a lesklé doplňky se nejlépe hodí pro tzv. zimní typ, který miluje kontrasty a lesklé plochy. V interiéru příliš mnoho šedé a stříbrné, například židle a šedý dřevěný nábytek působí velmi neosobně a chladně, doslova bez duše.

Co říci závěrem? Šedou lze kombinovat se všemi barvami, což je její výhoda. Šedých odstínů je tolik, že si ke svým oblíbeným barvách jistě některý z nich vyberete. 
Přeji Vám příjemné čtení s šedou!

Mgr. Greta Sartori   /   Copyright




zpět