HNĚDÁ



HNĚDÁ. jedna z velmi oblíbených a frektventovaných barev, využívaných především v interiéru.
Tato barva v podobě krásného dřevěného nábytku v nás evokuje pocit bezpečí, tepla a stability a je - li navíc propojena s ruční výrobou, vyvolává v nás dojem krásy, útulnosti a touhu po zdravém a klidném životě v srdci přírody. Působí spolehlivě a sebejistě i proto, že země je zdrojem obživy, hojnosti a uspokojení základních potřeb.

Lidé, kteří milují hnědou, a nejen Ti, především všechny zemská znamení jako kozoroh, býk a panna, stojí pevně nohama na zemi, jsou spořiví, spjati s domovem a mají rádi neměnné situace. Pokud máte tuto barvu v oblibě, pak jste realističtí, praktičtí, pracovití, vyrovnaní, loajální a spolehliví. Máte rádi kvalitní věci a spíše preferujete klasičnost před módními výstřelky. Zřídkakdy usilujete o slávu a většinu svých názorů si ponecháváte pro sebe.

Hnědá symbolizuje také vůli podřídit svůj život životu jiných a to může být také jejím nebezpečím. Pro milovníky této barvy je charakteristická jistá těžkopádnost, ne aktivita a nechuť, které jsou často doprovázeny depresivními výkyvy citů. Někdy si takoví lidé mohou na svá bedra naložit víc, než jsou schopni unést, mohou se stát zkostnatělými až do té míry, že se tato ztuhlost projeví až na fyzické úrovni. Člověk se tak stává pro mnohé příliš spolehlivý a nabírá na sebe náklad povinností, které mu nenáleží. Tato barva využívaná v hojném množství vede až k askezi. Z historie víme, že některé mnišské řády si zvolili hnědou barvu roucha na znak skromnosti a odříkání světských radovánek. Pamatujte na to, že nejde jen o barvu, kterou nosíme, ale i tu, kterou jsme v hojném množství obklopeni.

Všeobecně se na hnědou pohlíží jako na barvu mateřské péče. Proč? Naše planeta Země, krásná, pečující, zdrženlivá, ale plná hojnosti, nám každodenně nabízí svoje dary v podobě svých plodů, vody a obživy jako ryby a jiná fauna. Neměli bychom její péči a lásku zneužívat, protože se na nás může obrátit její hněv za nevděk, plýtvání a neúctu k jejím darům v podobě zemětřesení, vln tsunami a jiných náhlých katastrof. Proto je hnědá také barvou určitého napětí a nejistoty, ale i tvrdosti a vnitřní síly.

Záliba ve světle hnědé a béžové označuje člověka, který je velmi dobrosrdečný a ochotný pomoci, ale je i plachý a zdrženlivý. Není to individualista, v žádném případě nechce být nápadný a přizpůsobuje se svému okolí, aby nikde takzvaně nenarazil. Lidé, kteří naopak hnědou odmítají, dávají najevo přesycení určitými svazky, nátlaky, omezováním a mají touhu se z takovýchto situací a nesvobod vymanit.

Právě proto, že je hnědá barva pro domov tak typická, v málokterém interiéru bude chybět. Navíc nábytek se vyrábí ze dřeva nebo různých imitací dřeva, takže tato barva nebo materiál je pro zařizování interiéru nepostradatelný. Hnědý nábytek může být doplněn kteroukoliv barvou a pokud se budeme řídit ročními obdobími, nemáme co zkazit. Tedy ke světlejšímu dřevu spíše výraznější odstíny jara a léta, tmavším odstínům hnědé sluší chladnější barvy a spíše jemnější, pastelové odstíny barev. K hnědému nábytku se velmi hezky hodí doplňky z keramiky.

Co se týče léčivých účinků barev, hnědá léčivá bahna, využívaná na zábaly, obklady na klouby a léčení kožních nemocí jako akné nebo lupenka jsou jistotou hlavně v rehabillitační péče. Z hnědých potravin jsou jistě nejznámější vlašské oříšky, které obsahují zdravé tuky, vlákninu, bílkoviny, vitamíny a minerální látky. Ve srovnání s ostatními ořechy jsou vlašáky nejvýznamnějším zdrojem antioxidantů. Jsou bohaté především na vitamín E, melatonin a také polyfenoly, které patří k nejúčinnějším přírodním látkám působícím proti volným radikálům. Mandle, arašídy, lískové ořechy a celá řada jiných ořechů a oříšků slouží nejen k obživě, ale také ke zkrášlovacím účelům...
Přeji Vám příjemné čtení s hnědou barvou!




zpět