ČERNÁ



Milí přátelé, přicházím s další barvou, která bude pro mnohé z Vás nepochybně zajímavá. Tou barvou je ČERNÁ.

Podívejme se na ni objektivně a bez předsudků, neboť tato barva v sobě skrývá určité zvláštnosti a zajímavou symboliku. Je to totiž barva, která tvoří největší kontrast ke světlu. Barva na pomezí dne a noci, života a smrti.

Tato barva je velmi oblíbená na společenské akce, protože působí elegantně, luxusně, ale také záhadné. Dokonce i méně kvalitní látce dodá punc vyšší ceny. Je velmi oblíbená u spodního prádla, protože vedle ní nejlépe vynikne bílá pokožka těla. S bílou vytváří největší kontrast a má s ní jednu společnou vlastnost. Obsahuje všechny barvy spektra od červené až po fialovou. Proto s ní můžeme kombinovat všechny barvy.

Jestliže je bílá spojována se začátkem něčeho nového, pak černá se zánikem a ukončením. Obecně je to barva smutku, mystiky, tajemna a magie. V minulosti byla spojována s pokorou a stářím.

Když černou přimícháme do jiné barvy, má tendenci ji ztmavit. Chceme-li vytvořit stín, něco skrýt, přemalovat, pomůže černá. Je velmi oblíbená v tom smyslu, že skrývá nadbytečné kilogramy. Pro svou schopnost pohlcovat světlo se v černých šatech postava jakoby ztrácí. To může to být tak trochu ošidné, protože nás to nevede k aktivitě a změně, ale tendenci setrvávat ve stejném stavu. Černá barva sluší nejvíce zimnímu a výraznému typu, avšak jemná blondýnka v ní může vypadat starší, bezbarvá a bez života. Podívejte se. Na rozdíl v přiložené ukázce.

Černá může být také známkou uzavřenosti a odcizení. Život není vždycky jen růžový, ale také smutný, bezbarvý a ponurý. Proto je černá barvou reálného života, uspěchaného životního stylu, kdy není čas přemýšlet o jiných barvách. Pokud zavládne černá na delší období, tedy týdny, měsíce a roky, může znamenat dlouhodobý stres, touhu ochránit se před okolím, schovat se, být ve svém vlastním světě, truchlit za někým. Vytváří ochrannou bariéru, pokorný postoj, ale také období změny, kdy člověk hledá směr a potřebuje být sám se sebou k tichém kontaktu. Tato barva je zároveň znamením revolty, vzdoru, chuti se něčím odlišit a ukázat svůj názor, který nemusí být vždy souhlasný s tím, co si myslí společnost. S tím souvisí také některá hudební hnutí, jejichž nejtypičtějším příkladem je tzv. death metal.

Z pohledu léčení nám černá barva neposkytuje žádnou energii. Je spíše vyjádřením všech výše uvedených pohnutek od těch nejpozitivnějších, až po ty nejméně života schopné. Když se na tuto barvu podíváme do minulosti, najdeme další symboliku. Byla považovaná za barvu pokory, skromnosti a odříkání světských radostí. Proto byla zvolena pro roucha mnichů a jeptišek. Bílá znamenala směrování ke světlu a černá symbolizovala temnotu. Temné a světlé k sobě prece neodmyslitelně patří.

Pokud se vaše dítě v období dospívání halí do černé barvy, což je pro toto období typické, jedná se o budování vlastní identity a nechuť se přizpůsobit, vzdorovat okolí nebo se před ním chránit. Je to jen přechodné období ve kterém je důležité vést mladé lidi chápat, nezakazovat, ale spise inspirovat k sportovním nebo jiným zájmových aktivitám, pestré stravě a barevnému prostředí. Barvy znamenají život, radost, vitalitu a energii a ve výkonech Vašich dětí se bude pestrobarevný svět nepochybně postupem času odrážet.

Pokud máte v oblibě černou nebo jste v období, kdy se necítíte komfortně a nebo se snažíte marně zhubnout, nezapomeňte si k černému oblečením přidat vždy něco veselého a barevného. v podobě šátku, kabelky, bot nebo výrazného šperku. Tím se budou energie vyvažovat a Vy se nebudete cítit tolik unavení a bez energie. Doporučuji nenosit na krku černý šperk nebo šátek.

V interiéru je černá barva neodmyslitelným prvkem, zvláště pak v industriálním nebo moderním stylu. Podívejte se na ukázky, které jsem vybrala z internetu. Velmi hezky vypadá v kombinaci s teplými hnědými odstíny, ale také s šedou nebo béžovou. Take černý zahradní kovový nábytek obklopený květinami, zelení a světlem bude elegantním prvkem Vaší zahrady.

Přeji Vám příjemné čtení s černou barvou!




zpět